Breaking

четвер, 29 червня 2017 р.

Спеціалісти розповіли, як дізнатись, чи риба є свіжою, а чи вже минув термін її придатності

Японські науковці дійшли висновку, що жоден інший продукт не має такого позитивного впливу на фізичний та психічний стан людини, як риба.
У чому ж полягає секрет користі саме цього продукту? Про таке в день рибальства "Добрий лікар" поговорив з фахівцями. 
-- Додавати рибні страви до раціону варто двічі на тиждень, оптимальна доза відповідає розміру вашої долоні. Завдяки регулярному споживанню такого продукту покращуватимуться обмінні процеси, гормональний фон, позитивного впливу зазнаватиме серцево-судинна й кровоносна система, суглоби, -- пояснює Ярослав
Рожковський, професор, завідувач кафедрою Одеського державного медичного університету. -- Важливим є той факт, що цей продукт сприяє зниженню рівня згортання крові, отже йдеться про профілактику тромбозів. Додайте потужну антиатерогенну дію, мова про зменшення рівня холестерину в крові, відтак, про запобігання розвитку атеросклерозу. А загалом посилення раціону рибними
стравами сприяє покращенню роботи серця, мозку, пам"яті і навіть нормалізації сну.
Все це відбувається завдяки вмісту легкозасвоюваного білка, що є будівельним матеріалом для клітин людського організму, а також джерелом енергії. Зрештою, цей білок є кориснішим ніж тваринний, який сприяє розвитку атеросклерозу. У рибі також багато йоду (а саме цього мікроелементу бракує українцям, через що й
розвиваються проблеми з щитоподібною залозою) й поліненасичених омега-3 жирних кислот, завдяки чому рибні страви мають просто таки цілющий ефект для здоров"я людини. А відтак йдеться про  фактор продовження тривалості життя.
Що найважливіше, поширеною є хибна думка, що корисною є лише  морська риба. Це не так! Додавати до раціону слід також рибу, виловлену в річці й у ставку, цей продукт несе абсолютну користь для здоров"я представників кожної вікової категорії! 
-- Кажуть, що рибу ще треба вміти вибрати, мовляв, на наших  прилавках не завжди можна придбати свіжий продукт...
-- Є кілька основних правил вибору цього продукту. Аби страва  виявилась не лише смачною, але й корисною, зверніть спершу увагу на очі риби, якшо вони тьмяні, риба несвіжа. Очі рибини мають бути блискучими. Також огляньте зябра, вони мають бути рожевими, -- говорить Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.
 А головне, натисніть пальцем на тушку, риба має бути пружною, ямка після натискання повиння швидко зникнути. Зрештою, рибу варто понюхати, несвіжий продукт видає запах.
Якщо ж обираєте рибу, що плаває у загальному акваріумі, важливим фактором є загальний стан усіх риб. Бо при наявності хворої особини, інші також швидко заражаються, про що свідчить відсутність лусок, наявність на рибах наростів. 
І ще одне, не забувайте, риба належить до числа продуктів, що  швидко псуються. У вітчизняних супермаркетах воліють продовжити  "життя" такого товару шляхом перетворення його в фарш, а  пізніше, готуючи котлети. Тож краще таки брати не субпробдукт, а  свіжу чи заморожену рибу (зважаючи на термін придатності).