Breaking

четвер, 29 червня 2017 р.

Не вивозьте дітей "на моря" — найкраще оздоровлювати їх у своїй кліматичні зоні

Багатьом батькам знайома ситуацiя, коли дитина щойно перехворiла  на ГРЗ, пiшла в садочок, а за тиждень -- та сама ситуацiя. Не встигши "вилiзти" з однiєї хвороби, вона "влазить" в iншу.
Таких дiтей лiкарi вiдносять до категорiї "дитина, що часто хворiє", ставлячи вiдповiдну позначку у медичнiй карточцi. Що робити батькам -- вивозити на курорти, здавати аналiзи чи просто перечiкувати, доки переросте?
Про це ми говоримо з Володимиром Родiоновим, ведучим науковим спiвробiтником вiддiлення проблем здорової дитини та преморбiтних (передхворобливих) станiв Iнституту педiатрiї, акушерства та гiнекологiї АМН України.
-- Яку дитину можна вважати такою, що часто хворiє?
-- Якщо дитина до року має ГРЗ понад 4 рази на рiк, дiти вiд 1 до 3 рокiв -- понад 6 разiв, дiти вiд 3 до 5 рокiв -- понад 5 разiв, а дiти вiд 5 рокiв -- понад 4 разiв на рiк, їх вiдносять до тих, хто часто хворiє. Нормою можна вважати, коли дитина хворiє на респiраторнi захворювання менше трьох разiв за пiвроку.
Крiм того, до цiєї ж категорiї вiдносяться дiти, в яких ГРЗ мають затяжний характер -- постiйно тече з носу, є покашлювання, дитина квола, хоча температура може бути нормальною. А також це "звання" отримують дiти, в яких банальнi респiраторнi  iнфекцiї переходять у бронхiти, пневмонiї, гайморити.
Таке часто трапляється у недоношених дiток, а також у тих, хто перенiс асфiкцiю чи травми при пологах. Олаблений iмунiтет буде в дитини, мама якої має хронiчнi захворювання. Крiм того, дуже важлимим для формування iмунiтету є грудне вигодовування. На жаль, дуже багато мам зарано переводять дитинку на сумiшi. Провокують частi респiраторнi захворювання схильнiсть до алергiї, дисбактерiоз кишкiвника, авiтамiноз.
-- Чи можна якось змiнити ситуацiю? Чи просто дочекатися, доки дитина "переросте" хвороби?
-- От цього б я не радив. Хоча з вiком реактивнiсть дiтей на вiруси зростає, i вони менше хворiють, але не варто просто перечiкувати час. Адже частi бронхiти можуть перейти у хронiчнi, а якщо дитина має гнiйнi ангiни 3-4 рази на рiк, це може мати серйознi наслiдки для серця та нирок.
Насамперед, батьки мають знати, що пiсля перенесеної вiрусної iнфекцiї дитину не можна давати у садок ще протягом 10-14 днiв. Якщо спала температура та перестало текти з носу, це ще не означає, шо дитина повнiстю здорова. Часто батьки роблять помилку, вiддаючи до садочку вже за кiлька днiв. Iмунна система зустрiчає нового збудника, але є заслабкою, щоб боротися з ним, i дитя знову починає хворiти. Iнодi навiть є змiст вiдкласти вiдвiдини садку на пiвроку-рiк, щоб дитина змiцнiла.
Не треба боятися загартовувати дiтей, що часто хворiють. На першому роцi життя кожне купання завершуйте обливанням водою, що на 1-2 градуси холоднiше. Дiтям до трьох рокiв можна обливати стопи та кистi рук прохолодною водою, а страшим -- закiнчувати ванну прохолодним душем. Прекрасний загартовувальний ефект має обтирання мокрим рушником до легкого почервонiння.
-- Чи варто вивозити дитину, що часто хворiє, на курорти?
-- Непоганим варiантом є санаторiї вiдповiдного напрямку. Але треба знати, що адаптацiя дитини до iншого клiмату триває 2-4 тижнi. Тому якщо ви вивезете дитя на море на 10-12 днiв, це буде зайвим стресом для iмунної системи. Недарма  оздоровчi путiвки мають термiн не менше 21 дня.
Але найкращий варiант для дошкiльнят -- вiдпочинок у своїй клiматичнiй зонi. Якщо є можливiсть, вiддайте дитину на село до бабусiв-дiдусiв або поїдьте з нею в приватну садибу, де вона проводитиме час на свiжому повiтрi та бiгатиме босонiж.