Breaking

четвер, 29 червня 2017 р.

Лікар: "Після відпочинку на природі може розвинутись лугова гарячка чи водяна лихоманка"

Ця недуга чатує на нас у прогрітих сонцем ставках і озерах, а ще на городах, у щойно скошеній траві... Тому в різні часи лептоспірозу давали різні назви: "водяна лихоманка", "лугова гарячка" тощо.
Непомітні для ока бактерії лептоспіри, що провокують хворобу, тільки й чекають нагоди, щоб потрапити в організм людини з ковтком чи навіть краплею води, мікроскопічним шматочком грунту. Зауважено, для проникнення досить навіть дрібного поранення на шкірі чи миттєвого контакту із забрудненою водою.
-- Як правило, перші випадки лептоспірозу реєструють із приходом літа, а далі їх не меншає аж до глибокої осені, -- розповідає Леся Мишковська, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій. -- Хвороба поширена по всій Україні.
Але, наприклад, цього року у Львівській області уже зареєстровано три випадки захворювання на лептоспіроз. А при дослідженні щурів, що були виловлені у різних районах області та обласному центрі, у 60% виявлено лептоспіроносійство.
-- Що це означає?
-- Зважаючи на таку велику кількість щурів -- носіїв інфекції та заселеність цими гризунами житлових будинків, широке розселення хворих тварин у довкіллі (лептоспіру переносять багато видів мишоподібних гризунів, що живуть на полях, обабіч річок, ставків, озер), з приходом літнього тепла постає дуже високою загроза інфікування людей.
-- Як можна заразитися лептоспірами?
-- Лептоспіри чудово почуваються у вологому грунті протягом 270 днів, у природних водоймах -- 7 -- 30 днів, у харчових продуктах -- декілька днів. Ідеться про дуже стійку інфекцію, яка може потрапити в організм людини через слизові оболонки і пошкоджену шкіру.
Простий приклад. Сеча миші потрапила у ставок. Упродовж місяця кожен, хто ловитиме рибу в цьому ставку чи плаватиме там, ризикуватиме заразитися. Досить, щоб вода потрапила у рот, ніс, коли ви купаєтеся. Рибалка може заразитися, легко вколовши чи поранивши палець снастю, а потім намочивши ранку водою.
Ризикують і городники, які працюють на вологому грунті: збудник може проникнути в організм з брудних рук. Інфекція потрапляє в кров, уражає печінку, нирки, селезінку, наднирники, де починає активно розмножуватися. Через 4 -- 14 днів (така тривалість інкубаційного періоду) з'являються перші симптоми хвороби.
-- Які ознаки лептоспірозу?
-- Переважно недуга починається гостро -- без жодних провісників, як то кажуть, на фоні цілковитого здоров'я. У хворого підвищується температура тіла (до 39 -- 40 градусів), з'являються сильний біль голови, безсоння, сильна спрага, атиповою діагностичною ознакою є біль у литкових м'язах. Він такий сильний, що хворі
часом не можуть поворушити ногами, нерідко пацієнти відчувають і сильний пекучий  біль шкіри. При жовтяничній формі хвороби з перших днів розвивається жовтяниця, до 4 -- 6-го дня хвороби. 
На щастя, проти лептоспірозу є дієві ліки. Збудник чутливий до антибактеріальної терапії, існує також протилептоспірозний гамма-глобулін. Однак важливо розпочати лікування вчасно. Та, на біду, відчувши перші симптоми хвороби (гарячка, біль голови і біль у м'язах), хворі, як правило, починають лікуватися від...
грипу: п'ють протигарячкове, пігулки проти болю голови. І втрачають дорогоцінний час, адже лептоспіроз може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку тощо. Тяжкий перебіг хвороби
закінчується смертю у 14% хворих. Як правило, це пов'язано з гострою нирковою недостатністю.
-- Чи заражаються люди від людей?
-- Хвороба від людини до людини не передається. Але джерелом інфекції можуть стати свійські тварини (велика рогата худоба, свині, коні, собаки), тож слід уважно спостерігати за ними, вживати заходів профілактики і не забувати про щеплення для хатніх улюбленців. До речі, смертність серед них від лептоспірозу
сягає 65 -- 90%.