Breaking

вівторок, 6 червня 2017 р.

Дороговказ довгожителя: дієтолог розповіла про особливості літнього харчування

Наше з Вами літо! Небо, сонце, природа, з її дарами!

Від сьогодні ви можете не лише стати здоровішим, красивішим, стрункішим, але й - уникнути дуже багатьох хвороб, дряхлості, немочі, передчасного старіння, фізичних, душевних страждань, фінансових втрат, операцій та смерті (я серйозна, як ніколи). Для цього ось Вам дороговказ довгожителя:

– багато і по-всякому рухайтесь (ходьба, біг, скакалка, танці і тд) і робіть це з насолодою;

– їжте зелене і ягоди;

– пийте чисту воду та виключно здорові напої (настої на ягодах та фруктах, зелений чай, трошки кави, і тп.) - все без цукру і з мінімумом меду 1, максимум 2 чайні ложки без верху в день); і про "чи можна запивати їжу" - хочеться - трохи запийте, краще буде засвоюватися;

– не смажте, лише відварюйте або готуйте на пару, якщо овочі - до стану al dente;

– додавайте пребіотики, що живлять кишечну мікрофлору - настій цикорію, топінамбур, артишок, банан, квашені овочі (обов'язково, достатньо 1 стол.ложки), часник та цибулю;

– не забувайте і про пробіотики, але лише ті, що містять лакто- та біфідобактерії (інші просто не виживуть в кислому середовищі шлунка) - а для цього читайте етикетки, для кого ж вони пишуться?:);

– додавайте років до життя, додавши геропротекторів до їжі: куркуму, імбир, насіння льону, горіхи (але не смажені, не солоні і свіжопочищені), какао, спеції (базилік, м'яту, чебрець, розмарин, перець), гриби різні (лісові, печериці, шиїтаке, рейші і тп), морську капусту (2-3 рази в тиждень, порція - стільки, скільки намотається на виделку);

– поменше вживайте червоного м'яса, якщо Вам - за 40+, і ще менше - якщо за 50+;

– вибирайте здорові зернові - різноманітні крупи, пасту з твердих сортів пшениці (тільки ж вживайте помірно - 1-2 столові ложки, не цілу тарілку), змішуйте їх з овочами, морепродуктами; не забувайте про висівки (1-2 чайні ложки без гірки на страву - суп, кашу, якщо немає здуття живота, якщо є - починати з мінімуму - 1/4 чайної ложки);

– здоровий білок - це яйця (зварені нам'яко), варена птиця, риба, морепродукти, кисломолочні продукти, бобові всякі (їх попередньо добре вимочити, а потім - проварити аж до розварювання);

– НЕ ВЖИВАЙТЕ ЇЖУ, яка вбиває Вас: солодощі, солодкі води, нектари, все, що містить транс-жири, ковбаси, сосиски, алкоголь, все, що занадто солоне (горішки, анчоуси, сушене і пересолене харчове сміття, яке продають поруч з касами та у кіосках);

– харчуйтеся тричі в день, інколи - пропускайте вечерю - це збільшить життєві ресурси Ваших клітин (порада актуальна для тих, кому - понад 25 років і до 65, а також не підходить вагітним, годуючим та діабетикам);

– "хара хачі бу" - ці слова промовляють довгожителі японського острова Окінава, що означає - з'їсти свою трапезу лише на 80%, інші 20% - залишити для здоров'я : встати з-за столу з відчуттям, що з'їв би ще - беріть від довгожителів життєзберігаючі звички;

– не куріть, киньте;

– спіть у максимально темній кімнаті або одягайте на очі спеціальну маску (пов'язку) - тоді Ваш сон буде міцним, настрій хорошим і життя - довшим;

– зміцнюйте мозок, захистіть його від хвороби Альцгеймера: багато читайте, вчіть щось нове, вчіть напам'ять, вивчайте мови - це сприятиме розвитку нових зв'язків між нейронами;

– любіть своє життяі бережіть його;

– майте у серці свій ІКІГАЙ - те відчуття, ту силу, яка підніматиме Вас щоранку з ліжка і заради якої хочеться жити (у кожного - свій ікігай - близькі люди, ті, хто потребує Вашої допомоги, Ваш город, вірний песик, ніжний котик, пам'ять про тих, кого Ви любили, і хто любив Вас....).

Заходячи в супермаркет, вмикайте в голові лампочку самоконтролю – читайте етикетки, не купуйте продукти з довгим списком незрозумілих складників, купуйте лише здорове!
Головне – здоров'я своїх близьких, а виробники нехай виробляють здорову продукцію (думаю, вони так і будуть робити).

Бо здоров'я – це маленькі деталі, пазлики у великій картині життя. Не поповнюйте ряди хворих, лежачих і померлих передчасно. Про це треба думати тепер, коли повний сил, щоб у майбутньому уникнути страшного діагнозу.

Гарного літа! Приємних кроків у довголіття із сьогоднішнього дня! 

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог